1. 9. 2015

Cataratas do Iguaçu (cz/en/es)

Já jsem zásadní "neplánovač". Respektive nebyla jsem, ale stal se ze mě. Alespoň na cestách... A díky tomu se dostanu na místa, kam bych se jinak asi ani nedostala, páč bych o nich nic nevěděla.
Původně jsem měla v úmyslu odjet z Brazílie po třech měsících a jet směrem do Argentiny. Po necelých šesti měsících jsem stále v Brazílii a jedu do Paraguaje. Hmm... Ale o tom to dneska nebude Bude to o místě, které je unikátní, úžasné a skvělé, dokonce považováno za jeden ze současných divů světa. A já o něm před pár týdny ani nevěděla.

Vodopády Iguaçu ve státě Paraná, Brazílie


Můžete se na tu krásu podívat z Brazílie nebo z Argentiny. A ani Paraguajci to sem nemají daleko. Tahle nádhera se totiž nachází blízko trojmezí mezi těmito zeměmi. Ale to by bylo ke geografii. Vodopády jsou unikátní svojí rozsáhlostí (Wiki mi říká, že jsou prý nejdelší na světě) a taky množstvím vody, která se tady každou vteřinu zřítí dolů. 

My jsme se sem podívali až po celodenním lezení po skalách. Z některých cest bylo na ty krásné vodopády i vidět...Ano přátelé, měla jsem to privilegium lozit tam, kde mnozí z Brazílie ani netuší nějaké lezecké možnosti!! Wow, mám já to ale život, a přátele...
------------

I think I have turned to be a person who is resistant to plans. Well, at least on my travels. And thanks to that resistance I visited places I wouldn't have visited, because I wouldn't even know about them. Originally I was planning on being in Brasil only three months and travel to the South, to Argentina. It's been about six months now and I am still here, on my way to Paraguay. However, today is about something else. It is going to be a story about a totally unique, fantastic and amazing place, recently I even read it's considered to be one of the new miracles of the world.

The Iguaçu Falls in the state Paraná, Brasil

You can visit them from the Argentinian or the Brazilian side. And it's close even for the people from Paraguay. This natural beauty is located very close to the triple frontier of these countries. But enough about the geography. The waterfalls are unique by it's extension (Wikipedia says they are the largest in the world) and because of the quantity of the water running through them every second.

We got to visit them after an amazing day of climbing on the rocks in the national park. From some of the routes I could see the spectacle of the waterfalls...A very special place about which not even the Brazilians know. I am soooo lucky!! my life is simply wonderful...
---------------

Creo que me he volvido a ser una persona sin planes. Por lo menos en mis viajes. Gracias a esto, a esta resistencia de comprometer me con algun itinerario de viaje, he visto muchos lugares que nunca sabía que existirían. En el principio planeaba estar en Brasil solamente tres meses y despues viajar hacia el sur del país y pasar a Argentina. Hoy ya estoy casi seis meses en Brasil y estoy viajando a Paraguay. Pero hoy no voy a hablar sobre estos cambios llevados por la vida. Hoy voy a hablar sobre un lugar único, maravilloso y fantástico. Recientemente leí que está en la lista de las maravillas del mundo. 

Las cataratas del Iguaçu en el estado Paraná, Brazil

Como están muy cerca de tres países, ya esta ubicación es bien única, las pueden visitar de la parte brasileña o argentina. De Paraguay está también super cerca. Pero dejemos la clase de geografía. Las cataratas son únicas por su extensión (Wikipedia habla sobre los detalles, kilometraje y número de saltos) y por la cantidad de agua que pasa allí cada segundo. 

Nosotros llegamos a las cataratas después de un lindo día de escalada en el parque nacional, solo un par de kilometros más abajo en el río. De algunas rutas de escalada podría ver el espectáculo...Un lugar muy especial que descrubrieron por ahora solamente pocos escaladores. Yo sé, soy una chica muy feliz!! Mi vida es maravillosa!!!

Parque Nacional do Iguaçu

Pohled kousek od místa, kde jsme lezli
The view very close to the climbing place
La vista bien cerca del lugar de escalada

Parque Nacional do Iguaçu

Co takhle lezení v jeskyni?
What about climbung in a cave?
Quieren una escalada en una caverna?

Cataratas do Iguaçu

Fascinující pohled na vodopády Iguacu při západu slunce
A fascinating view of the waterfalls during the sunset
Una vista impresionante de las cataratas durante el atardecer

Cataratas do Iguaçu

Vodopády kam se podíváš
Wherever you look you will see waterfalls
Hasta donde pueden ver hay más y más cataratas

Cataratas do Iguaçu

Přemýšlela jsem, kolik litrů vody tady za sekundu proteče...
I was thinking about the liters and liters of water running here every second
Pensaba en los litros y litros de agua que pasan por aquí cada segundo

Happy with my friends :)


Cataratas do Iguaçu

A vrátila jsem si i za dne a pořádně si celý park prošla
And I returned also during the day and walked through the park again
Regresé durante el día y descubrí mucho más en el parque

Cataratas do Iguaçu

Vodopády s názvem "Tři mušketýři"
"Three Musketeers" falls
 Cascadas "Tres Mosqueteros" 

Cataratas do Iguaçu

Takhle vypadá "Ďáblův chřtán" (Garganta do diabo) z dálky
So that's how the "Devil's Throat" looks like from a distance
Así es la "Garganta del diablo" observada de distancia

Cataratas do Iguaçu

A Ďáblův chřtán z blízka
And the Devil's Throat a bit closer
Y la Garganta del Diablo de cerca



Žádné komentáře:

Okomentovat